joi, 19 decembrie 2013

Ce webcam sau camera video sa folosesc in videochat



Ce webcam sau camera video sa folosesc in videochat



Prima oara te intrebi "oare care ar fi mai buna,o camera web sau video?!"...apoi ai gasit un model care iti place dar nu stii daca o poti folosi ptr videochat...te uiti la caracteristici ...vezi 15k pixeli ,CMOS ,CCD ...parca scrie in chineza...te duci la vanzatoare si o intrebi de o camera video cu telecomanda,iti spune ca nu exista asa ceva...o intrebi de o camera video ce o poti folosi ca webcam...deja ai facut-o prafff... :)

In videochat,ca sa faci bani, este foarte important sa oferi calitate,de aceea cel mai bine strangi un banut si cumperi o camera video decat un webcam.
O camera video este cu mult superioara unui webcam ,chiar daca este mai multa bataie de cap.Daca in cazul unui webcam decat bagi cablul in portul usb si instalezi driverul,cu camerele video este putin mai complicat daca vrei sa scoti tot ce e mai bun din acea camera.

O camera video se poate conecta la pc prin usb,s-video,firewire ,a/v,  asadar poti folosi orice camera video care are una dintre aceste iesiri.
Cele mai recomandate branduri sunt sony,panasonic ,jvc.

-daca ai ales o camera pe usb ,iti trebuie doar un cablu usb pe care il introduci in portul usb al pc-ului.

-daca ai ales o camera cu iesire firewire,atunci cumperi si o placa firewire pe care va trebui sa o montezi in calculator.Conetarea camera -pc se va face printr-un cablu firewire ce va veni impreuna cu placa firewire.

-daca ai ales o camera cu iesire s-video atunci trebuie sa cumperi si un tvtuner/placa de captura.Conectarea camera-pc se face printr-un cablu s-video.

-daca ai ales o camera cu iesire a/v,iti trebuie tot un tvtuner sau placa de captura.Conectarea camera -pc se face printr-un cablu RCA.
Cablul RCA este acela care are 3 mufe la un capat:alb,galben si rosu.Pe noi ne intereseaza doar mufa de culoare galbena deoarece aceea transmite imaginea video,pe cel alb si cel rosu le ignori.

Note:
-In caz ca poti alege ce sa folosesti,utilizeaza conectarea prin s-video.Se spune ca reda o calitate un pic mai buna.

-camerele conectate prin firewire creeaza neplaceri cateodata.Multi s-au plans de aparitia unor linii albe in momentul cand modelul se misca.

-nu folosi camera prin usb ,deoarece isi pierde mult din calitate.

-daca achizitionezi un cablu s-video sau RCA este indicat sa fie de calitate,cu contacte aurite,un cablu produs de o firma.Facem acest lucru pentru un transfer mai bun si rezistenta in timp.

-In momentul in care achizitionezi tvtunerul/placa de captura,trebuie sa te asiguri ca are mufa de intrare identica cu iesirea din camera video.
Daca camera viedo are iesire s-video,tvtunerul/placa de captura automat trebuie sa aibe intrare svideo.

-tvtunerul poate fi intern sau extern (tvtunerul extern sta in exteriorul pcului si se conecteaza cu anumite cabluri la pc,cel intern se monteaza in carcasa pcului).
Ce marca si ce model sa folosesti nu iti pot spune, dar inainte de a cumpara intreaba vanzatorul daca iti poate schimba podusul sau returna banii in cazul in care nu esti multumita de el.

Daca vrei sa ai si confort poti opta pentru o camera video cu telecomanda+pan&tilt (nu prea se mai fabrica camere video cu telecomanda,dar poti gasi modele mai vechi la mana a 2-a)sau poti folosi modelele sony evi d30,d70 sau d100 care au si pan&tilt si telecomanda si despre care se spune ca sunt foarte bune in ce priveste calitatea imaginii.Partea proasta este ca nu prea se gasesc la noi(poti incerca pe okazii sau ebay) si ca sunt destul de scumpe.

Daca nu dispui de prea multi bani, iti poti cumpara un webcam si mai tarziu sa faci un upgrade.

Cele mai recomandate webcamuri pentru videochat sunt:

-logitech quickcam pro 4000
-logitech sphere
-logitech quickcam pro 9000
-philips SPC900NC

Note:
-un lucru foarte important de retinut este ca poti avea o super camera web/video,daca nu stii sa o setezi cum trebuie si nu ai lumina necesara ,nu o sa fii niciodata mulumita.Lumina este un factor care influentaza foarte mult calitatea video,de asemenea te poti juca si cu setarile camerei,sa umbli la contrast,culori,lumina etc. pana vei obtine rezultatul cel mai bun.

-modelele de webcamuri de mai sus sunt in ordine aleatorie.

Cateva probleme Generale.

Aici am sa incerc sa raspund general la cateva din cele mai des intalnite probleme:

a) Nu se vede imaginea pe site
Posibile probleme:
-nu ai camera video pornita /cablul de la webcam / tvtuner nu este conectat bine
-driverele / softul nu au fost instalate bine / sau au fost instalate alte drivere.
-nu ai selectat bine pe site la sursa video.
-daca folosesti program de splitt ai grija sa ruleze ( sa fie deschis ), sa nu fie pus pe pauza / si sursa sa fie selectata adica webcamul sau Tvtunerul.

b) Imaginea pe site este turtita / alungita
Siteul preia imaginea in rezolutiile urmatoare 320 x 240 ,640 x 480 sau  800 x 600(HD), daca imaginea care apare pe site este distorsionata inseamna ca este necesar sa schimbi rezolutia pe care o transmiti, daca folositi un soft de splitt trebuie sa selectati la Video Out una din rezolutiile amintite mai sus.

c) Pe site imi apar 2 dungi negre in laterale sau sus/ jos
Probleme posibile
La fel ca la punctul b) este vorba de o mica problema de setare a rezolutiei, adica ceea ce trimiti tu  pe site nu este identic cu rezolutia ceruta de ei, astfel incat ca sa nu distorsioneze imaginea, siteul adauga de la sine acele doua dungi negre ca sa pastreze raportul respectiv.
Camera video este setata pe modul Wide si automat o sa apara o dunga neagra sus si una jos, pentru a pastra proportia.

d) Pe monitor vad imaginea mea viceversa
Trebuie gasita functia Mirror/ing (imagine in oglinda) din setarile tvtunerului / a webcamului si sa o bifezi sau debifezi, dupa caz.

e) Ma misc sacadat pe site:
Posibile probleme:
-numarul de frameuri pe secunda din softul de splitt nu este setat correct, trebuie sa fie setat la o valoare de 20-25 de frameuri pe secunda, (adica cate cadre sa transmita pe secunda, daca e setat la 3-5 imaginea o sa se vada sacadat)
-viteza de upload nu este prea buna si de aceea siteul nu preia informatia optima pentru a o reda corect
-procesorul pc-ului este suprasolicitat (Ctrl+Alt +Delete) daca procesorul indica 80% este indicat sa mai inchidem din siteurile deschise.
Achizitionarea unei camere web/video cred ca este cel mai dificil pas pentru multe modele.Spun dificil deoarece exista o gama atat de variata pe piata si multe fete nu stiu care s-ar potrivi cel mai bine activitatii de videochat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu